De Britse, Canadese en Amerikaanse militairen, die in 1914 in Vlaanderen toekwamen, waren overweldigd door de pracht van de klaprozen in de Vlaamse velden.
'Flanders Fields' werden een begrip en de klaprozen werden meteen een symbool voor de herdenking aan de gesneuvelden.
De traditie van het dragen van de klaproos op de kledij, werd als eerste gestart door de Amerikaanse lerares Moina Bell Michael, in 1920.
Zij verkocht als eerste de zijden poppies, om geld in te zamelen voor haar vereniging van oudgediende militairen.
Wegens het overweldigend succes werd de klaproos het grote en enige symbool voor alle Amerikanen en Britten.
Het jaar nadien, in 1921, sprak men al van de eerste 'Poppy Day'.
Er is een verschil in de periode wanneer de klaproos wordt gedragen. In Canada vanaf de laatste vrijdag van oktober, tot en met 11 november.
In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zal men er elk jaar mee starten wanneer de BBC presentatoren ze beginnen te dragen, dit werd voor het jaar 2009 vastgelegd op 24 oktober, om 6 uur ’s morgens, tot en met 11 november.
Let nu goed op de uitzendingen van de BBC, want ook dit jaar (2011) zullen hun presentatoren als eersten de poppy dragen.
De plaats op de vest (kraag), waar de poppy wordt gedragen, is eender. Toch zal men bijvoorbeeld in Groot-Brittannië de poppy aan de linkerkant op de vest dragen, de voorziene plaats voor de onderscheidingen.
Als eerbetoon aan alle gesneuvelden van de oorlog, kan men ter gelegenheid van de komende herdenkingsplechtigheden op 11 nov 2012 deze poppy dragen.
Het is een symbool van waardering voor onze bevrijders.
( tekst Johan Vereecke, secretaris NSB Eeklo )
Majoor John McCrae schreef dit gedicht in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, na de dood van een vriend van hem op het slagveld bij Ieper.
De klaproos is het symbool geworden van 'Remembrance Day', ook wel 'Poppy Day' genoemd.
Copyright © 2025 NSB Hamme.