De eucharistieviering verliep traditiegetrouw in volle sereniteit met prachtige teksten die werden voorgelezen nauw aansluitend met de huidige realiteit. Na de eucharistieviering was er een korte herdenking achteraan in de kerk en werden daar ook kransen neergelegd om de slachtoffers te eren/herdenken. Want achteraan in de kerk prijken de namen van vele oorlogsslachtoffers.
Vanaf de kerk werd er in stoetvorm heldenplein-waarts vertrokken, waar dit jaar de toespraak verzorgd werd door Guy Bogaert, co-voorzitter van NSB Hamme
Geachte burgemeester, schepenen, raadsleden
Geachte aanwezigen in welke hoedanigheid u ook hier aanwezig bent
Met het tekenen van de Wapenstilstand op 11 november 1918 in een vredige open plek midden in het bos van Compiègne, kwam een einde aan de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog.
Het was een verschrikkelijke en uitzichtloze stellingenoorlog, waarbij duizenden de loopgraven werden uitgejaagd en honderdduizenden het leven lieten, soms voor slechts enkele meters terreinwinst, soms zelfs niet.
De Tweede Wereldoorlog was zo mogelijk een nog grotere verschrikking.
We herdenken dit jaar trouwens dat 80 jaar geleden de geallieerden Normandië binnenvielen. Die dag, beter bekend als D-Day, was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.
In totaal vielen bij de bevrijding van Europa meer dan 200.000 doden.
En telkens weerklinkt bij het einde van een oorlog de oproep “Nooit meer oorlog!”.
Jammer genoeg wil de mensheid helaas niet leren uit het verleden.
Met de regelmaat van de klok ontstaan her en der oorlogen, conflicten en andere gevechten, waaraan andermaal de infrastructuur en de economie van landen ten onder gaan, en vooral ook waarbij mensen : mannen, vrouwen en kinderen worden gefolterd, getraumatiseerd, verminkt, verkracht en gedood.
Vandaag sta ik hier dan ook met een mengeling van gevoelens : enerzijds herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog, een cruciale gebeurtenis in onze geschiedenis en anderzijds worden we momenteel geconfronteerd met gruwelijke situaties.
De beelden die we bijna dagelijks kunnen zien uit de conflicten/oorlogen in Oekraïne, de Gazastrook, Libanon; daar wordt een mens niet vrolijk van, integendeel.
Oorlog is dan ook geen verre herinnering meer, maar helaas een pijnlijke realiteit die ons nog steeds raakt bij het zien van die menselijke miserie.
Ook bij de jeugd.
Ondanks de jeugd van vandaag, maar ook vele generaties daarvoor die deze onmenselijke oorlogsgebeurtenissen niet hebben beleefd, maar wel genieten tot op heden o.m. hier in Vlaanderen, in België, van vrijheid, democratie en dit dankzij de helden van toen die daarvoor hebben gezorgd, gevochten en zelfs hun leven hiervoor hebben gelaten, ook voor hen, de jeugd, roepen die oorlogsbeelden vele vragen op.
Het is dan ook fijn om de fysieke aanwezigheid te zien van enerzijds een paar vertegenwoordigers van de jeugd : de GO! UNESCO-school Sterrenbos, de jeugdafdeling van het Rode Kruis, en anderzijds de directie van Richtpunt campus Hamme.
En als het van de NSB-afdeling Hamme zou afhangen, mag dat best meer zijn.
Maar “zij”, zij zijn hier vandaag, en zelfs al meerdere jaren, wél aanwezig en ze zijn dan ook een voorbeeld voor hen die de herdenking van 11 november, de verovering van onze vrijheid en democratie, aan zich laten voorbijgaan uit gelatenheid, desinteresse en passiviteit. Vandaar ook onze speciale dank aan de aanwezige jeugd.
Het zijn moeilijke tijden, dat beseffen we allemaal.
Maar de geschiedenis leert ons dat we nooit mogen opgeven en nooit de hoop mogen verliezen.
Daarom is het ook belangrijk dat plechtigheden zoals die van vandaag blijven bestaan om ons daaraan te herinneren.
Laten we onze oudstrijders en hun gesneuvelde makkers indachtig, aan hen een voorbeeld nemen en allen samen moedig strijden tegen alle verbaal en fysiek geweld in deze wereld.
Laat vrede en verdraagzaamheid onze gezamenlijke droom zijn, waar we samen aan werken.
Dames en Heren,
Ik sluit af met u te bedanken voor uw aanwezigheid en uw aandacht.
Dankuwel.
Na de toespraak werden er kransen neergelegd door Burgemeester Ann Verschelden, door Kolonel Johan Swennen voor de Koninklijke verbroedering van oudgedienden van het 2 Jagers te Paard, door de heer Guy Bogaert voor de Oud-Strijders vereniging NSB , door de heer Michel De Geyter voor de Koninklijke vereniging Geheim Leger en door de heer Paul Van der Cruyssen voor de brandweer.
ook dit jaar werd de muzikale omkadering verzorgd door de Klaroenen Kunst na Arbeid OLV Chris De Smet
Daarna ging de optocht verder richting Meulenbroekstraat.
Heel even dreigde een korte maar krachtige regenbui een stoorzender te worden, maar gelukkig lag de nadruk hier op korte.
Dus aan het vredesmonument aangekomen was de bui al verder doorgetrokken, en kon de "kransen-neerlegging" in drogere omstandigheden uitgevoerd.
Kransen van burgemeester Mevrouw An Verschelden en Kolonel Johan Swennen.
Dan volgde een toespraak door de Heer Kolonel Johan Swennen.
Aansluitend werd er ook een toespraak gehouden door van de heer Bert Reyns, Directeur van de UNESCO school Sterrenbos.
De leerlingen van deze school deelden, door hen prachtig gemaakte creaties uit. Hartelijk dank kinderen, voor jullie inzet en aandacht dat jullie geven aan de herdenking van de vrede.
Aansluitend vond een receptie plaats in het cultureel centrum Jan Tervaert.
Om 13.00 uur werden we verwacht in restarant Den Otter waar ons een verzorgde lekkere maaltijd stond te wachten.
Het was weer een fantastische namiddag daar in "Den Bunt"!