Na alweer een prachtige misviering was er de traditionele optocht naar het heldenplein waar een korte ceremonie werd gehouden.
Daar werd een speech gegeven door de voorzitter NSB Hamme.
-TOESPRAAK 11 NOVEMBER 2015-
Mijnheer de burgemeester, dame en heren schepenen, gemeenteraadsleden en ocmw, achtbare overheidsleden, korpschef van onze politiezone en agenten, heren en dames militairen,
brandweer, rode kruis, de flanders reds cross pipeband, vrienden oudstrijders, veteranen, geheim leger, weggevoerden en weerstanders, sympathisanten, welkom op deze viering.
Jaarlijks herdenken wij op de elfde van de elfde maan om elf uur, de dag en het uur waarop de wapens zwegen en een einde kwam aan de gruwel van den grooten oorlog.
Het is de dag waarop we jaar na jaar hulde brengen aan de vele slachtoffers, aan de vele soldaten die vochten voor hun land, aan de duizenden ongelukkigen die de oorlog niet
overleefden.
Honderd jaar geleden, in mei 1915, werd door de Duitsers de dodendraad opgericht.
De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen Belgie en Nederland.
De dodendraad werd opgericht van het zwin in Knokke tot de voorsteden van Aken op Belgisch grondgebied.
Deze dodendraad kwam er omdat de Duitse soldaten er niet in slaagden om de kilometers lange rijksgrens af te sluiten.
Velen konden daardoor de grens overschrijden, vrijwilligers voor het Belgisch leger, spionnen, bezorgers van clandestiene post, verzetslui, smokkelaars en vluchtelingen.
Door de plaatsing van de versperring was de gewone toegang tot Nederland afgesloten en nam het grensverkeer sterk af.
Voor grensbewoneers was dit bijzonder pijnlijk. Vrienden en familie leefden in twee landen.
Alle verkeer naar Nederland werd verboden en kon enkel geschieden onder zeer strenge Duitse controle. Landbouwers die akkers of weiden aan de overkant van de versperring hadden
liggen, soms op een honderdtal meter van hun hoeve, moesten niet zelden kilometers omweg maken om via een pooort hun velden te kunnen bereiken.
De bewoners van de grensstreek waren nog niet zo vertrouwd met elektriciteit.
Men kende het gevaar niet. De sterkte van de stroom bedroeg 2000 volt. Allerlei technieken werden verzonnen om alsnog voorbij de dodendraad te komen. Het omkopen van grenswachters om op een bepaald moment de spanning op de draden uit te schakelen. Velen zijn op deze wijze ontsnapt maar velen werden ook verraden door de desbetreffende grenswachter met de
dood tot gevolg.
Vele technieken werden bedacht om erover te geraken, helaas niet altijd efficient. Dit is een klein stukje ter herinnering aan wat de gruwel van een oorlog met zich meebrengt.
Vandaag herdenken wij allen die hun leven gaven in beide wereldoorlogen en er voor zorgden dat ons land het onze bleef, dat wij samen met onze dierbaren in ons prachtig landje
kunnen genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft.
Vandaag herdenken wij de weerstanders en de hulpvaardige burgers, mannen, vrouwen en kinderen die lijdzaam moesten toezien hoe hun wereld aan flarden werd gereten.
Vandaag herdenken wij de gedeporteerden, die in de nazi vernietigingskampen de ondekbaarste martelingen ondergingen en er meestal op gruwelijke wijze het leven lieten.
Vandaag denken wij ook aan de vele militairen die op gevaar van hun leven humanitaire opdrachten vervullen in conflict gebieden.
Wij moeten de herinnering aan de gruwel van de oorlog levendig houden, wij zijn dit verschuldigd aan al deze mensen.
De boodschap moet aan de jeugd doorgegeven worden. Zij moeten weten dat oorlog geen overwinnaars kent, enkel verliezers.
Op ons allen rust de taak ervoor te zorgen dat onze kindereen, de wereldleiders van morgen, hun woord gebruiken om problemen op te lossen, dat zij de wapens laten zwijgen om er
voor te zorgen dat iedereen kan leven in vrede. Wij allemaal moeten deze vredesboodschap overbrengen aan onze jeugd.
LEVE DE KONING – LEVE BELGIE
Dank voor uw aandacht.
Daarna ging de optocht verder naar het vredesmonument.
Daar werd een speech gegeven door de Burgemeester van Hamme, de Heer Veyt.
Na een receptie in het CC Jan Tervaert werd de maaltijd genuttigd in restaurant "Den Otter".